Unde pui benzină cînd pleci din România ?

După cum ştiţi, vara asta am fost într-un voiaj multieuropean care a vizat mai multe ţări. Am fost cu maşina mea pe benzină, prilej cu care am avut o grijă-n plus: unde bag benzină multă şi ieftină? Iată sfaturile mele bazate pe proprie experienţă.

Unde pui benzină în Ungaria? Nicăieri, e proastă şi costă mai mult (~ 1,20 €*). Fă un plin înainte să ieşi din România, ca să îţi ajungă pînă la austrieci. Dacă intri în oraş, găseşti cu 3-8 cenţi mai ieftin şi dacă eşti nevoit să bagi, pune de unde o fi. Tot proastă e.
Unde pui benzină în Austria? NU pe autostradă! Acolo costă cu 15-20 de cenţi mai scump ca în oraş. Fă tot posibilul şi intră într-un oraş (Viena, de ex.) unde am găsit şi cu 1,04 €*.
Unde pui benzină în Germania? Oriunde. Diferenţa dintre preţul din oraş şi cel de pe autobahn e nesemnificativă, însă aici poţi găsi benzină mai ieftină dimineaţa şi mai scumpă seara sau viceversa. Sau luni faţă de marţi. Doar eu, cît am stat 10 zile, preţul celei de 95 a fluctuat între 1,25€* şi 1,41€*.
Unde pui benzină în Elveţia? Aici costă cam 1,60 CHF* (aprox. 1,10 €*). Întîmplarea a făcut să bag benzină de la o benzinărie automată ESSO din Ermatingen şi să fiu taxat pentru 5,12€ cu 393€!!! Dacă vi se întîmplă la fel, nu vă speriaţi, banii intră înapoi pe card după vreo două săptămîni. Trebuie doar să-i aşteptaţi cu sufletul la gură.
Unde pui benzină în Franţa? N-a fost cazul, a rămas din Germania.

Calitatea benzinei
La un mers pe autostradă cu 120-130 km/h, fără aer condiţionat, prima liniuţă de la benzină se ducea în Germania şi Austria după 100 de km, iar în Ungaria după doar 75. Morala e că benzina funcţionează mai eficient cu bere nemţească în ea decît cu gulaş de la bozgori.
Cît despre România, nici nu discut, doar cu menţiunea că poţi să bagi benzină de 98 la preţul celei de 95 de afară. Dar ce rost are? Benzină de 98 pot pune doar oamenii ăştia.

* preţ iulie-august 2009

Similar Posts:

Ce pericole am mai întîlnit pe drum
Cel mai tare tricou cu România

Comments 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.