Trei trucuri noi pe care le-am învăţat despre Gibraltar

Dacă eşti fan spotting, trebuie să vezi clipul ăsta.

#1 Uită-te la avioane
Ce trebuie să faci ca să vezi şi tu la fel ca în videoclip? Este imperios necesar să ai FlightRadar24 instalat pe telefon. Doar aşa poţi vedea în timp real când şi în ce parte decolează sau aterizează un avion pe aeroport. Ca pieton, poţi face ca prietenii aflaţi în clip în partea dreaptă a ecranului, adică să te postezi fix înainte de pistă, înainte ca gogul cu vestă fluorescentă să blocheze accesul pietonal spre pistă.

Dacă eşti cu maşina, trebuie ori să ai bulan, ori să te bagi pe avarii cu câteva zeci de secunde înainte ca bariera să cadă (există o străduţă care nu se vede pe Google Maps şi care dă în parcarea unui supermarket Eroski), iar în momentul în care vezi că semaforul se pune galben, ţâşneşti în faţa tuturor şi stai în primul rând. De menţionat că, pentru a filma acest clip, am avut efectiv cel mai mare noroc din lume, dat fiind faptul că nu exista callsign pe FlightRadar, acesta apărând chiar în momentul în care avionul se afla pe pistă (deci n-am fost meltean în trafic).

#2 Plăteşte cu cardul
Ori de câte ori faci o cumpărătură, e mai bine să laşi banca să facă schimbul valutar decât să-i laşi pe comercianţi să-l facă. Cei mai mulţi se joacă şi profită de pe urma turiştilor. În general, schimbul valutar la terase din lire în euro este mult mai mare decât cel anunţat de bancă. Există şi unele excepţii, dar mai bine te rezumi la card.

#3 Du-te la maimuţe
Gibraltar este cunoscut ca un fief al maimuţelor. Toată lumea vrea să le vadă sus pe stâncă. Populaţia actuală a macacilor se învârte în jurul a 300 de exemplare. Există o superstiţie care spune că atunci când maimuţele vor părăsi stânca, vor pleca şi englezii din Gibraltar, lasându-l cui o ajunge primul. Nu le putem dori decât mult succes. Există vreo două familii mai sălbatice de macaci care stau pe la jumătatea stâncii şi care, din când în când, mai coboară prin oraş să caute de mâncare. Majoritatea însă se află sus.

Ca să ajungi la ele, ai câteva opţiuni:
a) telecabina – un dus-întors costă aproape 20 de euro şi de obicei, în sezon, trebuie să stai la coadă cel puţin o oră, dacă nu chiar şi două. Gândeşte-te că pentru a coborî trebuie să stai la aceeaşi coadă. Aşa că mai bine iei un…

b) taxi – există tot felul de microbuze (de 8 persoane) care pentru 10 euro în plus faţă de preţul telecabinei îţi oferă un tur al stâncii care include The Pillars of Hercules (5 min.), St. Michael’s Cave (15-20 min.), oprire la maimuţe (5-10 min.) în care poţi face şi poze la Mediterana, Atlantic, strâmtoare etc. De asemenea, în zilele cu vizibilitate bună (apasă aici să vezi ce înseamnă vizibilitate), se poate întrezări şi nordul Africii care se află la aproximativ 25 de km distanţă faţă de Europa. Ultima oprire este la Castelul Maur (10-15 min.) de unde poţi face poze la pista aeroportului şi, cu puţin noroc, poţi vedea de sus şi o aterizare sau decolare (nu uita de FlightRadar24).

c) pe jos – dar trebuie să urci, nenică, iar apoi să plăteşti pentru fiecare în parte. Accesul în Rezervaţia Naturală Upper Rock costă 1 euro sau 50 de penny. Apoi înhamă-te cu răbdare, apă şi multă cremă solară. Dă-te în special pe faţă şi pe umeri. Nu vei regreta.

 

Dacă vrei să afli şi alte detalii despre Gibraltar, nu ezita să mă întrebi. Accesează cu încredere pagina de contact a blogului.

Similar Posts:

Adevăratul motiv al grevei din sistemul educaţional din Spania
Gramatica e sexy

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.