Români pierduţi în diaspora (I)

Sau ar trebui să mai adaug un “r” înainte?

În orice caz, toţi lăutarii cu care m-am întîlnit pînă acum în diaspora au fost foarte simpatici. Majoritatea sînt beţi morţi, umblă cu hainele rupte pe ei şi urlă în gura mare că sînt din România. Se plimbă cu acordeoanele după ei, cu naiul la subraţ, ba chiar mai sînt şi unii cu miniţambale. Impresia străinilor e una jalnică, de cele mai multe ori alegînd să nu le ofere nicio monedă, neştiind că astfel ar scăpa de ei şi nu şi-ar lua blesteme, măscări şi înjurături în cel mai dulce spirit neaoş cu putinţă. Mai sînt unii sobri, îmbrăcaţi decent, care se feresc să spună de unde sînt sau spun că-s din altă parte, deşi se vede de la două-trei poşte că-s cu ţărînă în buletin.

La început încetam să mai vorbesc cînd se apropia unul de-ăsta pe la masă în vreun restaurant. Acţiunea era întregită de ascunderea instantanee a pachetului de ţigări pe care scria în româneşte că tutunul dăunează grav sănătăţii. Acum însă depinde, te mai uiţi şi la faţa omului. Mai toţi gustă glumele pe teme muzicale, mai cu seamă că sîntem în aceeaşi breaslă. Le las cîte un euro sau doi, depinde de programul prestat şi de talentul fiecăruia. Odată unul m-a minţit că a murit Florin Salam, că au dat la ştiri pe spanioli. Era aproape în comă alcoolică, dar l-am lăsat să vorbească. A fost la rîndu-i foarte simpatic. E drept că dacă te bate soarele în cap toată ziua, la care mai adaugi şi nişte vin roşu de la Lidl la cutie de carton, începi să debitezi decesuri. Probabil că dacă ar mai fi continuat, mă lovea cu o replică gen “I see dead people”, referindu-se, bineînţeles, la Salam, dar, ca fapt divers, să ţineţi minte o vorbă: Salam nu va muri niciodată.

În continuare vă las cu acordurile minunate în la minor ale acestui distins cavaler violonist buzoian, cu tocul viorii în spinare şi voia bună la purtător. Chiar dacă în primă instanţă şi-a renegat originea mioritică, păcatele i-au fost iertate pentru că, cel puţin în filmuleţ, face ce ştie cu zîmbetul pe buze şi nu dă în cap la oameni pe stradă, nu violează femei şi nici nu fură cupru. Bravo lui! Audiţie plăcută.Similar Posts:

Cum să faci bani din cireşe ?
Que no nos representen !

Comments 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.