Povestea unei poveşti

sf-cuv-antonie-cel-mare-1Aşadar sfîntul pe care îl căutam ieri era Cuviosul Antonie cel Mare. Nu foarte cunoscut pentru unii, dar destul de important pentru alţii. Din cunoştinţele mele, este patronul săracilor şi al văduvelor (ştiu şi eu dintr-o rugăciune scrisă întru slava sa unde apare la un moment dat în text o frază în care e specificat lucrul ăsta). Există şi o biserică în Bucureşti cu hramul său. Este chiar cea de la Hanul lui Manuc. În fiecare marţi (ziua sa de rugăciune) se adună foarte multă lume acolo pentru a se ruga şi a lăsa acatiste pentru ca preoţii să le citească. Uneori se stă şi cu orele. Nu am stat niciodată la o astfel de coadă, dar de mers în fiecare marţi o făceam. De ce?

Şi acum o să urmeze o povestioară foarte drăguţă. Cînd săraca Mama era însărcinată cu mine, a aflat că dacă te rogi la Sf. Anton şi mergi la biserică în fiecare marţi timp de 3 (sau 9) săptămîni şi-ţi pui o dorinţă, aceasta se va îndeplini. Şi aşa a făcut. Terifiată de ideea de a fi gravidă, mereu a tînjit spre o naştere fără dureri. S-a rugat, a fost acolo, a lăsat acatiste şi uşor, uşor a venit şi ziua în care trebuia să zic bună dimineaţa tuturor, mai ales celor născuți astăzi. Nişte complicaţii apărute la naştere au făcut necesară intervenţia chirurgicală şi astfel a trebuit să fiu adus pe lume prin cezariană. Operaţia a reuşit, totul a decurs cum trebuie şi, iată, dorinţa i s-a îndeplinit: a născut fără nicio durere, nu a simţit nimic de la anestezie. Promisiunea ei către Sf. Anton a fost că dacă i se va îndeplini ruga, pe mine va avea să mă cheme (şi) Anton. Şi aşa a fost.

biserica-sf-anton-bucurestiMergeam cu ea în fiecare marţi la biserica Sf. Anton (foto) de la Piaţa Unirii. Nu stăteam mult, doar aprindeam nişte lumînări, ne rugam şi apoi veneam spre casă cu o scurtă oprire lîngă biserică, unde pe vremuri era un centru Crevedia şi cumpăram tot timpul cîteva ouă de acolo (dovada), pe care ni le spărgeau oamenii neatenţi în 32, asta pînă s-a inventat tramvaiul 7 sau au prelungit traseul lui 232 pînă la Banca Religiilor (erau mai goale).
Şi apoi, din nou acasă toţi trei, fericiţi şi liniştiţi: Mama, Mamaee şi cu mine.

Similar Posts:

5 ani de 7F
Am vorbit cu Mamaee pe webcam

Comments 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.