El Pais: Primul caz de gripă porcină în Spania

La ministra de Sanidad y Política Social, Trinidad Jiménez, ha confirmado el primer caso de fiebre porcina detectado en una persona en España. Se trata del paciente de Almansa (Albacete) que se encontraba en observación desde el fin de semana. sursa

Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid.

Gripa porcină trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, precizează Centrul american pentru controlul bolilor (CDC).

Există şi cazuri de transmitere de la om la om. În Statele Unite, au fost înregistrate două decese, în 1976 şi 1988. CDC a raportat la 17 aprilie două cazuri la copii de 9 şi 10 ani, care nu intraseră în contact cu porci.

Ca şi la oameni, virusurile gripei se transformă continuu şi la porc. Or porcii au, în căile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane şi aviare. Porcii sunt nişte “creuzete” care favorizează apariţia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinărilor genetice, în cazul unor contaminări simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza apariţia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviară, dar transmisibil ca o gripă umană. Acest tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declanşa o pandemie de gripă.

În afară de Mexic (unde a determinat zeci de decese) şi Statele Unite (opt îmbolnăviri), autorităţile din Peru, Chile şi Costa Rica au activat planuri de vigilenţă sanitară. În Canada, nu a fost înregistrat niciun caz, dar ministrul canadian al sănătăţii, Leona Aglukkaq, a cerut mai multă vigilenţă canadienilor, pentru a evita propagarea epidemiei.Franţa a instituit un centru de criză pentru a urmări evoluţia situaţiei sanitare din Mexic. Parisul a precizat sâmbătă că “Franţa nu importă porci vii, nici carne de porc din Mexic”. Spania i-a îndemnat pe cei care vor să meargă în Mexic să fie prudenţi.

Există un vaccin împotriva acestei boli pentru porci, nu şi pentru om. Potrivit autorităţilor mexicane, care citează OMS, vaccinul corespunde încă unei tulpini precedente a virusului, cea ce îl face mai puţin eficient. Însă producţia vaccinului este posibilă în măsura în care virusul este identificat, dar necesită “un pic de timp”, spune OMS. În aşteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe bază de oseltamivir, folosit împotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizaţiei. Vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine.

OMS a simţit nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru că sunt cazuri umane asociate cu un virus gripal animal, dar şi din cauza ariei geografice extinse în care s-au înregistrat diferite focare de infecţie, precum şi a vârstei neobişnuite (25-45 de ani) a grupurilor de oameni atinse.

text: Realitatea.net

Similar Posts:

Rutiere de la ei şi de la noi
Mi-am pierdut telefonul în diaspora

Comments 2

  • Mai,e imposibil sa nu-ti pui intrebarea: ce virus mai e si asta?
    Mai intai gripa aviara,care (la naiba) nu stiu cum, dar s-a extins mai ceva ca ciuma, iar acum gripa porcina?
    Daca eu ma gandesc ca poate fi un virus(scapat din greseala) din vreun laborator,ma intreb cand or sa se sesizeze si aceste autoritati? Sau ce? Sistemul se pare ca nu s-a schimbat cu nimic,iar vorbele municipalistilor din “Ciuma” a lui Camus imi rasuna in minte : “Nu dorim sa alarmam populatia!Ne putem pierde credibilitatea…!” Wtf? Nu vrem sa o alarmam!!??? Asta in cazul in care oamenii isi pot pierde vietile!?
    Daca un sobolan a reusit sa omoare o lume intreaga, la ce sa ma astept de la un porc?
    Poate exagerez si-s dramatica, dar acum doi/trei ani am fost martora la cum “institutiile corecte” le luau oamenilor gainile din curte, fara ca acestea sa aiba vreun simptom sau (sa mai zic?) fara vreun consult al vreunui medic veterinar. Nimic! Oare de ce am simtit ca-i vad pentru o clipa pe tovarasii trecutului?

  • te rog sa ai grija de tine da?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.