Dumnezeu şi limba română

Nu ştiu dacă am menţionat că din cînd în cînd mă uit la televizor. Am făcut-o şi ieri cînd văzui un film cretin pe haşbeo. Aşa de interesant a fost încît nici nu-mi aduc aminte ce s-a întîmplat. Şi totuşi, la un moment dat au început ăia să vorbească despre Dumnezeu. Replica era “thanks to God […]” şi subtitrarea a fost “mulţumită lui Dumnezeu […]”. E un bun acceptat că numele şi tot ce ţine de pronumele legate de Dumnezeu se scriu cu majusculă. Atunci nu ar fi corect ortografic să fi scris “mulţumită Lui Dumnezeu”? Pentru că după aia au continuat discuţia despre El şi au subtitrat cu majuscule.

Dumnezeu Ăsta Care le ştie El pe toate are şi non-adepţi. Non-adepţii, din moment ce-L consideră un oarecare, Îi scriu numele cu literă mică. Adică dumnezeu ăsta care le ştie el pe toate şi care e el rău şi care stă în rai sau unde-o sta şi rîde de noi şi care, de fapt, nu există (nici eu n-am înţeles fraza asta, scuze). Mie mi-a zis cineva odinioară că un ateu, chiar dacă spune că nu crede în nimic, se călăuzeşte totuşi după cineva, acela fiind el însuşi. Pentru că se crede şmecher şi buricul pămîntului. Abia acum înţeleg eu de ce Excelenţele, Alteţele, Majestăţile, Sanctităţile şi Preasfinţiile Lor se scriu cu literă mare – ei sînt dumnezei pe pămînt.

La sfîrşit, o întrebare divină: voi credeţi în vreun dumnezeu?

Similar Posts:

Cum se face pizza prosciutto
Kapula Candles

Comments 6

 • Da, exista acolo, undeva o entitate in functie de care lucrurile inexplicabile de pe Pamant au loc din cauza lor. Dupa Asta ma ghidez eu si in asta cred. Ciudat este faptul ca Ii cerem ajutorul numai atunci cand suntem la ananghie.

 • DA EU CRED IN DUMNEZEU SI EXISTA CINE SPUNE CA NU EXISTA GRESESTE MULT.
  M-A AJUTAT IN MULTE SITUATII SI II MULTUMESC DE FIECARE DATA!!!:)

 • suna cam ciudat asta cu ” in vreun Dumnezeu”…cel putin pt mine
  In conceptia mea, Dumnezeu e 1 sg, si e Cel de Sus…
  Si asta datorita religiei pe care am invatat-o de la d.na profesoara…cum o chema, ca nu mai stiu…:-?
  ceva cu V…? de ne ducea la Sf Dumitru la Mitropolie 🙂

 • Mamaaa, daca te-ar citi Becali ti-ar zice vreo 2 =))

 • Asta cu ajutatul e fake. Nu e decat un Doamne Doamne utilitar.

 • TOT CE ESTE SCRIS CU LITERA MARE IN ACEASTA PROPOZITIE ESTE O MINCIUNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.