Despre panourile electronice cu informaţii despre trafic

Alea pe care poţi să scrii şi dedicaţii rutiere personalizate. Ştiţi că ultima oară cînd m-am plimbat pe Autostrada Soarelui, erau în funcţiune? Cum mi-am dat seama? Aveau un mic led roşu aprins într-o parte. În rest, nu scria nimic, normal. Şi ce-ar fi putut scrie? “Sugeţi, benzinărie pulea”? Mă rog, asta era pe vremea cînd nu era niciun peco.

Vara asta am tăiat România. Pe undeva pe E60, cred că de vreo 3 sau 4 ori, am întîlnit mici panouri electronice rutiere pe care scriau tot felul de drăcovenii. Mă gîndeam că anunţă şi ei lucrări, limite de viteză, cînd colo ce era? Explicaţiile semnelor de circulaţie. Cum se cheamă indicatorul de drum cu prioritate, ăla de drum îngustat, ăla cu denivelări etc. Pentru cine ‘zda mă-sii erau traducerile astea?! Hai că şi la zece ani ştiam să fac diferenţa între sens unic şi obligatoriu înainte.

În penultimul paragraf din acest articol am să vă spun că în drum spre şi dinspre servic am panouri din astea. Şi se schimbă mereu. Ba că păstraţi distanţa, ba că e blocaj la intrarea în oraş, ba că sînt lucrări peste 1,8 km, ba că aveţi grijă la motociclişti, ba că e campanie de control de alcoolemie, ba că nu ştiu cîţi morţi au fost weekendul trecut, ba că dacă arunci un muc de ţigară pe geam îţi iau 4 puncte ş.a.m.d.
Azi, de exemplu, drumul spre un biznis matinal puteam să-l fac pe două părţi: pe autostrada moca şi cu maşini multe sau pe autostrada cu plată şi cu maşini ioc (ambele sînt relativ paralele). Înainte de marea bifurcaţie există şi un panou electronic. De obicei pe el scrie că în stînga e aia cu bani şi în dreapta e aia fără bani. De data asta scria că e blocaj de la kilometrul cutare la kilometrul cutare din cauza unui accident. Ca să ştie lumea.

Mai are rost să zic că în Germania se schimbă afişajul în funcţie de condiţiile meteo? Şi că niciodată nu dau greş? Exemplu. Ploua infernal şi apăru un panou electronic cu 80. Avea dreptate. 80 era o viteză normală de mers pe vremea aia. Urc un munte, ploaia s-a înteţit, apare 60. Iar mi se părea normal. A doua zi am luat-o prin acelaşi loc. Nu mai ploua, iar pe ambele panouri era desenat un liniştitor 120.

Similar Posts:

Cine a zis că spaniolii sînt proşti...
Incredibil: Un şofer mi-a mulţumit folosind avariile

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.