Cum se îmbracă un instrumentist

ciorapi-albi AŞA NU! Desigur, am exagerat cu fotografia, dar cam de la asta pornim. Şosetele albe (sau oricare altă culoare decît negru) la pantaloni şi pantofi negri. Şi asta pentru că voi vorbi puţin despre vestimentaţia unui instrumentist atunci cînd se află pe scenă. Conduita vestimentară a oricărui artist care iese în faţa publicului şi interpretează fie ca solist, fie în orchestră, reprezintă un procentaj minuscul, dar important din impresia finală. Nu de puţine ori mi-a fost dat să văd specimene de muzicanţi care, urcînd pe scenă, au uitat bunele maniere fundamentale de stil.

Un simplu spectator care are banii sau norocul să nimerească printre primele rînduri ale unei săli de concerte, invariabil va începe să analizeze fiecare membru al orchestrei din raza sa vizuală. Privirea mai mult sau mult puţin critică a acestuia va ajunge pe fiecare detaliu al celui care se află pe scenă, iar dacă se mai şi nimereşte să fie cîrcotaş/ă de fel, va începe să spună şi vecinilor dimprejur. Desigur, pe tine ca artist sublim în lumea ta hebdomaderică nu te afectează cu nimic, dar impresia lăsată în sală de un detaliu cît de mic nelalocul lui este crîncenă.

Eram spectator la un concert de odinioară şi un om de la vioara I purta şosete gri. Mai avea şi oportunitatea deosebită de a se afla în exterior, aşa că publicul vedea foarte bine culoarea şosetelor lui, care mai erau pe deasupra şi flauşate. Apoi altul avea şosete bleumarin. Poate mai puţin grav, avînd în vedere că se afla undeva nesemnificativ ca însemnătate, dar totuşi se vedea.
Bărbaţii se îmbracă întotdeauna la fel: cămaşă şi papion albe, brîu alb sau negru (eventual vestă albă), frac, ciorapi şi pantofi negri. În caz că se cîntă în smoking, se renunţă la papionul alb în favoarea celui negru. OK, lucruri bine ştiute de toată lumea. Dar ţăranii nu le respectă. Am mai văzut un caz cînd un individ purta pe dedesubt un tricou cu imprimeu care se vedea bine merci prin materialul cămăşii. La prima vedere am avut impresia că s-a pătat accidental cu apă, dar apoi am văzut minunea: scria mare şi boldat SUPERSTAR.
Mai există şi specimenele de instrumentişti care vin încălţaţi cu tot soiul de pantofi nasoi, pantofi de stradă sau chiar ghete de motociclist. Mai presus de asta, pe lîngă faptul că zici că le-au cumpărat cu 20 de ani în urmă, nici nu fac ceva artificii de calcul să le aducă la un stadiu mai acceptabil văzului (cremă, de ex.). Sînt jegoase şi pline de praf.
Oriunde te-ai afla, chit că stai în spatele timpanelor sau în fundul suflătorilor, bunul-simţ vestimentar trebuie să fie acelaşi. Că nu te duci nici la pescuit, nici la plimbat cîinele pe faleză, nici la colţ să cumperi pîine. Eşti în puii mei într-o sală de concerte, pe scenă şi lumea se uită la tine. Chit că eşti urît, chit că eşti Făt-Frumos, o privire a unuia din sală se va aţinti la un moment dat mai mult de 3 secunde pe tine şi te va vedea în toată splendoarea ta. Atunci eşti descoperit. Ai grijă şi spală-te înainte de un concert, dă-ţi o formă coafurii, chiar dacă eşti bărbat (şi bărbaţii se bibilesc în oglindă), calcă-ţi cămaşa (măcar unde se vede), spală-ţi papionul, calcă-ţi brîul din cînd în cînd. Aranjează şi perie fracul să fie impecabil, pune-ţi şosete negre lungi în picioare, pentru ca atunci cînd te aşezi pe scaun şi îţi sufleci cracii pantalonului să nu ţi se vadă pielea şi părul. Ia-ţi o pereche de pantofi numai pentru concert/ocazii şi păstrează în torpedou în permanenţă un burete de curăţat încălţămintea pe care ia-l cu tine cînd te dai jos din maşină şi dă un pic pe deasupra pantofilor înainte să intri pe scenă. Apoi nu mai rămîne decît să cînţi frumos, civilizat şi cu răspundere la instrumentul tău şi gata! Nu e greu deloc. Lumea o să fie mult mai mulţumită să vadă şi băieţi frumoşi şi aranjaţi pe scenă. Şi poate chiar şi tu o să fii mai mulţumit de tine însuţi.
pîsî: La femei e mult mai simplu. Ele sînt deja obişnuite cu bibileala.

Similar Posts:

Mesaj pentru Adevărul: vioara se ţine în stînga şi arcuşul în dreapta
Regal artistic oferit de Marinela Niţu

Comments 12

 • Lectie de stil! Foarte frumos scris articolul, sunt amanunte de bun simt care, respectate, par nesemnificative, dar nerespectate, sar in ochi rau! Bravo! 🙂

 • Tu joi seara la concert era unul cu o creasta mare fix pe si anume cap.
  Prin urmare faceam haz si ne gandeam ce rol are tipul ala acolo, in afara de a umple scena aiurea….
  No, ai dreptate

 • Si zici ca sosetele flausate nu sunt potrivite pentru vestimentatia de scena? Hahaha! Eu m-as dispensa complet de ele! 🙂

 • haidi bre da de cand esti stilist maica? de la cine te-a invata?

 • io zic ca tare imi era drag sa merg la concert stiind ca acolo undeva pe scena era cineva care era atat de rosu in obraji incat lumina toata scena… lumina aia era tot farmecul… ce ciorapi, ce frac… 🙂

 • 10x Ada, Cristina.

  @ Vio: Me 2.

  @ R.R: di ce bre? nu mi-a iesit bine?

  @ Sufletica: Sa ma vezi acum ce rumen sint in obrajori. :”> Duminica la Petrica si lupul. :>

 • foarte misto scris. bravo!!

 • ba da Naicule – foarte bine

 • Naicule nota 10 pentru articol! Astora de se imbraca asa le-as da note cu minus…este inadmisibil! Asta imi aduce aminte de copilaria noastra zdruncinata cand pe holurile unui celebru hotel din Bucuresti isi facu aparitia un distins si plin de stil domn, perfect imbracat. Ciorapii albi se inaltau din pantofii negrii, fiind lasati sa se intrevada de pantalonii, de asemenea negrii, cu 5 numere mai mici. Poate au intrat la apa domle’ si l-au dat de gol pe bietul om ;)) Halal roman si din pacate nu e singurul! Si specific, ROMAN…alte etnii au scuze, ca asa e moda la ei si n-are cine sa-i invete! Cum ar fi sa vezi un rom cu ciorapi negri?? Blasfemie curata domle, parol :))

 • @ Isabelle & Rox: 10x.

  @ Costin: Parol, sa moara tzaca.

 • Sunt aproape sigur ca esti tu in poza aia. Desigur… pentru exemplificare 😉 Si marmura imi pare cunoscuta, si numarul de la pantofi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.