Românofobia

Am citit şi eu abia acum despre faptul că un român a fost ucis la Madrid de 4 spanioli şi un portughez, pare-se doar pentru faptul că era român! Nu ştiu cît de umflat e titlul, ce-a făcut sau nu sărmanul om, cert e că a murit.

Acum cîteva seri, profitînd de vizita diasporică a lui Andrei, în timp ce ne deplasam spre hotelul unde eram cazaţi, apare din nisipul plăjii întunecoase o spanioloaică nasoală cu crengi şi beată muci, care ne întrebă unde mergem.
(text tradus prin amabilitatea mea)
Eu: La hotel.
Ea: Dar de ce nu mergeţi să dansaţi?
Eu: Unde, la ora asta? (2:50 AM, oraşul pustiu, coafura rezistă)
Ea: Nu ştiu… Pe-aici… De unde eşti?
Eu: Din cutare oraş, dar tu de unde eşti?
Ea: Din Cádiz…
Apoi îl întrebă pe Andrei de unde e, iar el i-a răspuns în engleză: România.
Brusc gagica a rămas în modul tablou. A scos un fel de “okey” de-al lor (tradus “vale”), unul dintre acelea pe care în româneşte l-aş scrie “mmmbine” şi l-aş pronunţa cu juma’ de gură. Apoi a dat-o la întors, dar noi, şi mai ai dracu’, am vrut să aflăm cu ocazia asta ce părere are ea despre români şi de ce a reacţionat aşa la auzul numelui patriei noastre. Că nu, că nu ştiu ce, naşpeta evita să răspundă; la urma urmei nu puteam să ne aşteptăm la discuţii elevate de la o beţivană de 2 cenţi. Andrei nu are faţă de criminal în serie, pe mine mă cunoaşteţi deja. Doi băieţi normali care se întorceau pe faleză spre camera de hotel, după trei jocuri de biliard (2-1 pentru mine).

Am rămas cu un gust amar din cauza ştoarfei ăleia care reprezintă cît se poate de fidel concepţia străinilor faţă de toţi românii: violatori, criminali, hoţi, tîlhari, ţigani ş.a.m.d.
Mi-e silă!

Similar Posts:

Are cineva chef de înjurat ?
Am şters un comentariu

Comments 9

 • Da, din pacate, din cauza catorva exemplare, noi romanii, am devenit un fel de bau-bau prin Europa. 🙁

 • Da, sunt de acord cu Ada.In rest, sa auzim numai de bine!Toate bune iti urez Majestate, toate bune.%%-

 • nu numai in Europa, si pe alte continente 🙁 suntem priviti ca un fel de rasa inferioara :((
  numai negrii si uneori chinezii sunt mai jos decat noi

 • Eu cred că se pune problema greşit. Adică e cât se poate de normal ca strâinii să aibă acea concepţie de care ai pomenit, Naicule, pentru că acea concepţie o avem şi noi despre noi.

 • Cine stie in ce medii obscure se invartea acea stoarfa, asa ca n-as pune la inima reactia ei. Iar in legatura cu stirea, nu stiu de ce, dar am senzatia ca e trasa de par; de altfel, cred ca exista o tendinta la noi romanii sa dramatizam, sa exageram, de parca am fi buricul pamantului. Om fi avand noi o tara eterna si fascinanta, cu genii si sportivi nemaipomeniti, dar au si altii, poate si mai si…

 • din cauza anumitor persoane noi romanii am devenit vazuti rau de celelalte tari stiu foarte bine cum e

 • si cand de-alde eba si becali ajung oameni de succes, ba chiar alesii poporului, un strain probabil chiar are un motiv sa fie sceptic in legatura cu neamul nostru. gasesc asta mai trist decat ce parere are cutare stoarfa sau criminal.
  prin sua e mai simplu, pentru ca cei mai multi nici macar nu stiu unde se afla romania, asa ca, atunci cand sunt intrebata care mi-e originea, de obicei raspund doar ca sunt din europa. poate ca n-ar strica sa facem asa si in europa, mai ales ca se vrea asa de “unita”. si asa, de cand cu ue, toate institutiile din romania te asigura prin pancarte cu litere de-o schioapa de faptul ca sunt “europene”. asa ca noi de ce n-am fi simplu “europeni”? 🙂

 • Din cauza ţiganilor, pe care sincer, nu-i detest, cu toate că ne-au furat, am ajuns să fim văzuţi aşa de europeni. Toată treaba este că, tu, ca un cetăţean român model trebuie să fii mândru de ţara ta şi să faci exact cum a făcut Andrei. Să recunoşti şi să-ţi susţii punctul de vedere.

 • :)) eu zic sa n-o bagi in seama…nu esti nici tigan, nici hot, nici criminal, nici violator (cred), deci… eu nu stiu cum de naiba nu vorbeste nimeni de copiii aia ai nostri olimpici la toate consursurile internationale. sunt si aici oameni….jos palaria 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.