Restaurantul Carpaţi (Sinaia)

Astăzi vă voi povesti despre unul dintre cele mai comuniste restaurante montane care s-au păstrat pînă în zilele noastre. Este vorba de Restaurantul Carpaţi din Sinaia (restaurant şi pizzerie). În ceea ce priveşte această crîşmă situată chiar în centrul staţiunii, istoria-mi personală asociază multe episoade care mai de care mai trăsnite cu acest local.

Am aflat de acest restaurant de la Maria în urmă 4 ani şi ceva de zile, dar, conform celor spuse aici, s-ar fi înfiinţat în 1991 (ceea ce nu l-ar încadra în era comunismului, dar atmosfera este întocmai aceea). Nu luaţi în seamă cuvintele de laudă de pe net, că nu e deloc aşa cum zic ei.

Drumurile pe care le făceam la munte începeau tot timpul dis-de-dimineaţă, întocmai ca să ajungem să luăm micul dejun la acest restaurant – gustoasele ouă ochiuri cu caşcaval la capac. Un deliciu, extraordinare, de nemaipomenit (fără caterincă). Numai că o dată s-a întîmplat să ajungem la 11:50, ştiind că micul dejun se serveşte pînă la 12. Dar cică sanchi, era pînă la 11. În fine, plecăm. Într-o altă escapadă montană am ajuns ca tot omu’ la 10:54. Eram convinşi că vom mînca ouă la capac fiindcă mai erau 5 minute de mic dejun. Stupoare, nu a fost posibil cu niciun chip să ne căpătăm ouăle, chiar dacă eram în timp şi mai cu seamă că nu aveau absolut niciun client în restaurant. I-am înjurat şi am plecat. Oricum dacă rămîneam şi-i înduplecam să ne facă ouă la capac, aveam toate şansele să aibă şi un extra topping de scuipat (sînt finuț…) din partea casei. Şi din clipa aceea mi-am zis că virgulă cît oi fi, nu mai calc acolo. Şi uite că nu mi-am ţinut promisiunea. Asta din cauza nenorocitelor ălora de ouă care sînt criminale. Numai pentru asta merită să mergeţi acolo şi să probaţi.

Trecînd la partea haioasă a postului, simţul mereu critic din mine şi obsedat de corectitudine, m-a făcut să fac poze la meniu.

LEGENDĂ FOTOGRAFII
1. Din ciclul “Să muară duşmani mei”, restaurantul Carpaţi ne oferă în meniu Salată de roşi. Mai are şi mozzarela cu un singur “l”, dar tradus în engleză e corect, cu doi.
2. Un franţuz ar rîde cu lacrimi… Chiox a la crème, altfel spus şio a la crem. Parcă era şoa a la crem, ceea ce s-ar scrie Choix à la crème. Bine că au accent grav pe “e”. Unul în plus pe “a” era prea mult.
3. Eu ştiu că o regulă de bază în limba română este că înainte de “b” şi “p” se pune “m” cu cîteva mici excepţii (avanpremieră îmi vine în cap). Dar Bergembier (cu sau fără alcool) nu este o excepţie.
4. Orangini ca să rimeze cu Granini?
5. Am sperat ca pînă în ceasul al doişpelea să se corecteze. Canci! Avem o salată de roşi de plătit. Dacă ei au tăiat un “i”, pot să mut şi eu virgula cu o cifră mai la stînga?
6. Nu o să vedeţi aşa ceva nicăieri în lume. Masa rezervată pentru meniu complet. Ce înseamnă asta? Că dacă eşti calic şi mănînci ca haplea şi aperitiv, şi felu-ntîi, şi felu’ doi, şi desert, te poţi aşeza nestingherit la masa de la geam cu vedere la geam.

Similar Posts:

Tarifuri de succesuri
Cu trenul (partea infectă)

Comments 12

 • trebuie sa recunosti ca ouale sunt fantastice…ce mai conteaza niste “rosi” acolo….traiasca tavitele alea fantastice…la mai multe oua sa avem:))

 • Vai de ou’ meu…

 • haha! da’ cata vreme n-au scris in meniu “oo ochiuri”, tot e bine…

 • @vio – Nu mai aveau mult. “Oă” mi se pare mai potrivit. 😉

 • deci nici azi nu schimbi tema?

 • Nu gasesc niciuna care sa-mi placa. E una singura, dar si aleia ii gasesc un cusur si-o gaura-n cur.

 • Deaspura da… Misto rau de tot postu’… Mi-a lasat gura apa pana la faza cu scuipatu’. Da’ tot nu-l ratez cand trec p-acolo. OO. Sa fii de ras. Vreau si io.

 • Lizzete..sa nu il ratezi..locu e de tot rahatelu, macar e curat…si apoi outzele alea fac toti banii…:))

 • […] dacă vroiai să stai la malul hoitului, trebuia să consumi şi haleală, că altfel nu se putea să bei o apă şi să admiri vîslele care învolburau smeclăiala de pe lac (exact ca în cazul din Sinaia); […]

 • […] A fost singura imagine mai apropiată de adevăr. Detalii despre restaurant le puteţi găsi aici. Să trec totuşi la capitolul dulce. Nu sunt fun torturi şi alte prăjiturele. Îmi place enorm […]

 • mai bine va duceti si mancati la alimentara decat sa va luati o prajitura cu carne si miros de motorina .

 • Nu recomand , am comandat o portie de papanasi , la un pret de asa natura ai si niste asteptari pe masura , dar am ramas dezamagit,erau nefacuti , coca , cu toate ca ospatarul mi a dat dreptate , pe nota de plata tot a fost inclusa , am luat doar o inghititura , deci n am insistat ” sa mananc pt ca am dat bani” , deci pragmatic din partea lor era sa scoata portia de pe nota de plata , o prima impresie proasta , o a doua inexistenta .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.