Patimi

Nu ştiu ce păcate am săvîrşit în ultimul an de m-a pedepsit pronia cerească în aşa hal. Pesemne că forţele divine sînt la culme supărate pe mine, dîndu-mi să îndur una dintre cele mai crunte, dureroase şi răvăşitoare morţi care există pe această planetă: Matthäus Passion. Cu această ocazie am aflat şi răspunsul la întrebarea “ce vrea să zică un spaniol cînd spune «esveiter cior»?” Zweiter Chor.

Bărbaţii sînt mai credincioşi. Cu toate că a fost seară de meciuri în Primera División, interesul masculin pentru concertul de muzică clasică s-a dovedit a fi mai aprig decît cel feminin. O statistică proprie făcută în rîndul celor prezenţi la eveniment arată că publicul a fost alcătuit din 54,28% bărbaţi, în vreme ce doar 45,69% erau femei. O singură persoană (reprezentînd 0,04%) nu a vrut să-şi prezinte sexul în foaierul teatrului. Media de vîrstă se menţine în limitele normale pentru acest tip de muzică: 102 ani.

Un public mai sănătos. Primăvara se pare că-şi face simţită prezenţa şi în starea de sănătate a celor prezenţi în sală. În total s-au înregistrat 215 tusete, 18 strănuturi şi 6 băşini, în scădere cu 23% faţă de concertul precedent. Psihologii pun această scădere şi pe fondul emoţional profund pe care îl transmite muzica lui Bach. De asemenea, s-a auzit un singur telefon mobil undeva pe la începutul lucrării, fapt care a atras atenţia celorlalţi imbecili să le oprească.

Fără cuvinte. Cel mai încărcat moment din toată lucrarea este cînd moare Iisus pe cruce. Atunci se aşterne o linişte a cărei durată e la latitudinea dirijorului. O clipă de o frumuseţe rar întîlnită, sublim, incredibil, divin.

Şi totuşi… Revenind cu picioarele pe pămînt, concluzia după 3 ore şi jumătate este (:|.

Similar Posts:

0:38
Maestrul Ştefan Gheorghiu a încetat din viaţă

Comments 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.