Primiţi o idee de la alţii ?

Zilele astea am fost nevoit să folosesc taxiul din diverse motive. Concret: de la baraca unde sînt cazat pînă la plantaţia unde se produce minunata operă se poate ajunge foarte liniştit pe jos. Distanţa este de 1,2 km, iar timpul de parcurgere este de aproximativ 14 minute (aici e dovada). Mai pe ocolite se poate ajunge şi cu taxiul. Din cauza sensurilor unice şi a zonei pietonale, distanţa e dublă, dar timpul e de 5 minute (aici e cealaltă dovadă). Cursa face vreo 4-5 euro (depinde de unde vine taxiul¹).

Ideea este că într-o ţară civilizată precum Spania (în cazul de faţă), un taxi este obligat să te ducă oriunde intenţionează propriul tău muşchi. Chiar şi de la fîntîna de la Universitate la Luceafărul (actualul Cinema Pro), sau de la tine de acasă la vecinul care stă lîngă tine. Cum se face asta? Foarte simplu, prin implementarea tarifului minim obligatoriu. Nu contează că ţi s-a sculat să mergi 5 metri cu taxiul, tu tot trebuie să plăteşti un tarif minim pe care-l stabileşte fiecare companie în parte (aici sînt 3,44 euro). Şi uite-aşa nu o să se mai întîmple astfel de cazuri lamentabile.

Plus că ei n-au auzit de faza cu “Sînteţi liber?”. Pur şi simplu te urci în taxi şi gata. Pentru că au auzit de altă fază: aia cu “clientul nostru, stăpînul nostru”.

¹ – da, aici tarifarea începe din momentul în care taxiul se îndreaptă spre tine, dar cum oraşul e mic, nici nu mai contează. de obicei, se găseşte cea mai apropiată maşină şi nu-şi bat joc deloc pe tema asta.

Similar Posts:

Ce bolidul meu...
Pa, bă !

Comments 8

 • Taximetristii? Alta tagma de jefuitori! M-am urcat intr-un taxi cu niste ani in urma si cand a fost sa platesc mi-a cerut o suma imensa. Am intrebat de ce aceasta suma si mi-a raspuns: ” nu vezi cucoana ce te-am carat cu Skoda”? Pe vremea aceea, in trafic erau aproape toate masinile Dacia, Super Nova,etc. Asa ca , poftim mitocanie si obraznicie de la taximetristul roman!Idee de la altii? Nici vorba, avem modelul nostru, ce-ti veni?
  Aaaaaaa, sa-ti mai zic una scurta: asta vara m-am dus in statia de taxi si l-am intrebat pe unul din soferi daca ma poate duce in x loc si mi-a raspuns ca acum isi bea cafeaua ( avea in mana un pahar din plastic cu cafea). Ce zici? Numai bine!%%-

 • 1.2 km ii mergi pe jos in 15 min 😉

 • Da. Sa presupunem ca ai nostri taximetristi o sa faca exact ca si in Spania. Buuun. Daca nu aplica faza cu pornirea aparatului de unde vine ar fi bine cu cea minima impusa. Dar stii care e faza? Ca aici SE FURA. Nimic nu va merge ok. Oricate idei am putea importa, romanul inventiv ar cauta sa “o imbunatateasca”. Si-atunci iti blestemi zilele.

 • Alooooo, pe ce lume trăiești? 🙂 Și la noi există taxă de pornire care garantează un venit minim indiferent de distanță.

 • Pai asa e in tari civilizate, dar noi nu suntem intr-o tara civilizata, asa ca nu avem nevoie noi de asa ceva.

  Si stii ceva, nu ne mai da tu sfaturi din astea si lasa-ne sa traim in aceeasi albie cu laturi ca noi suntem destepti si stim ce avem de facut…. 🙂

  Sa emigram ! 🙂

 • Sunt taximetrist mai bine nas fi am doar un comentariu de spus am mers cu taxi an spania si misa loat anafara de cursa 2 euro de fiecare rupsac foarte bine de ce nar fi si la noi pornirea de 5 lei casa evitam sa mai refuzam clienti eu cred ca e o ideie foarte buna dar sunt contra toti saraci care nuprea merg cu taxiu O zi buna tuturor?

 • Sunt taximetrist asa zis independent dupa ce am facut o facultate si am fost inginer. Chestia cu tariful minim, trebuie neaparat introdusa. Se face o confuzie: actuala pornire de 1.39lei nu poate tine loc de tarif minim pentru ca pur si simplu e prea mica (prin lege pornirea poate fi cel mult egala cu tariful pe km.). Nici nu e privita ca tarif minim ci ca o suma care vezi doamne ti-ar acoperii costul deplasarii de unde te-a lasat clientul la statia de taxi.Tariful minim ar trebui sa fie zic eu pe undeva pe la 6-8lei. In felul acesta nu-si va mai permite orice pitipoanca sa faca comanda la taxi pentru a o traversa strada si sa plateasca in scarba 3lei, dupa ce amaratul de taximetrimetris a facut poate si 3km ca sa vina sa o ia. Apoi ar trebui platite toate serviciie suplimentare cum ar fi :aer conditionat (poate multi nu stiu dar cand mergi cu aer conditionat consumul creste cu 1-3 l/100),exes de bagaje, tarif extraurban(care nu stiu de ce s-a desfiintat, iar ca sa mergi in afara Bucurestiului trebuie sa negogiezi cu clientul sa-ti dea ceva de intoarcere, parca am fi cersetori),tarif de noapte. La noi toate aceste servicii sunt incluse in tariful ala amarat de1.39lei si va zic eu ca nu sunt acopeite in realitate.Ar fi multe de zis….. in orice caz actulaul tarif e pomana, si multi taximetristi vor da faliment, intrebati strainii care vin la noi daca mai e o tara in Europa cu tarife asa mici, ei vin si stau numai in taxi, e mai ieftin ca autobuzul la ei, si rad cat de prosti sunt romanii, cat de ieftin se vand! Si va mai zic ceva: stiti de ce rezista firmele mari de taxi? ca fac evaziune la greu.Singurii amarati care platesc taxe la greu sunt taximetristii independeti care sunt impozitati forfetar, adica castiga nu castiga bani, statul le ia o caruta de bani prin impozitul forfetar(de ce nu le ia si firmelor la fel, adica ai 300 de licente plateste 300 de taxe forfetare,sa vedem daca si-ar mai permite tariful actual de 1.39)…..astia (adica independentii)vor fi in final primii faliti, daca nu se schimba ceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.