Normal şi anormal

Ieri am stat toată ziua pe net. Cînd pe twitter, cînd pe facebook, cînd pe reader, cînd pe mess. Peste tot era aceeaşi povestioară legată de frig. Că nu se mai poate, că au îngheţat şinele, apele, oamenii, că gazele nu mai vin pe ţeavă, că e zăpada cît casa etc. Apoi brusc mi-am adus aminte de iernile alea de prin anii ’90 cînd mergeam pe jos la şcoală, cînd nici atunci nu se mai putea, îngheţau şinele, apele, oamenii şi ni se părea totul normal. Eram obişnuiţi să dăm noi la lopată, să vedem cîte-un plug din an în paşte, dar aşa erau iernile adevărate în românela. Şi parcă nu erau atîtea bocete ca azi. Anii trecuţi iernile s-au mai îmblînzit olecuţă. Nu au mai fost aşa mari zăpezi şi, chiar dacă au fost pe alocuri, ni se părea deodată anormală treaba asta.

Ne uităm la meteo cu toţii. Busu e modernist şi o dă cu super-ger şi vînt nervos. Totuşi Romica Jurca păstrează prezentatul clasic şi neîmpopoţonat, presărat cu clişeele pe care le ştim de pe vremurile de adîncă tristeţe: “vîntul va sufla slab pînă la moderat”, “cerul va fi variabil, mai mult senin”, “precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare” ş.a. Mai există totuşi o frază care încă se mai spune pe la televizor: “temperaturile, (a)normale pentru această perioadă a anului, se vor încadra între…”. Ce înseamnă normalul unei perioade? Normalul de acum 20-30 de ani sau normalul de acum cîţiva ani? Că s-a tot schimbat clima şi s-a tot încălzit global pămîntul. Aceste temperaturi (a)normale pentru această perioadă a anului nu se ajustează după un anumit timp? Nu e ceva normal (mai nou) că verile în ţară termometrele nu ştiu decît să se plimbe ziua între 32 şi 42 de grade? Nu e ceva normal (mai vechi) că iernile în ţară e un frig de te caci pe tine şi ninge în draci?

Ce mai e normal şi anormal în ziua de azi?

Similar Posts:

Poftim iluzie optică !
Marele dejuno-prînz

Comments 2

  • Ca bine zici! In copilaria mea erau iernile geroase, adevarate!Erau flori de gheata zile intregi pe geamuri si nu ne miram, era normal. Era zapada atat de mare incat nici nu puteam sa mergem undeva fara sa facem partie, era normal. Eram incaltati si imbracati adecvat, era normal.Verile? Te frigea la talpi pamantul daca mergeai descult in timpul paranzului, era normal. Ploile? Ploile de vara erau dese si erau ca o binefacere pentru tot!Acum? Coldrex, Fervex, Tantum …cu ceva, imunostim….Etc. Izmeneli si fite! Adevarul este ca am incalzit Terra, suntem multi, suntem iresponsabili si indiferenti. Suntem si sensibili ,glumesc uneori si spun : “cheresteaua proasta”! Normal, anormal, dracu’ stie! Prea mult caz! Bea un vin fiert cu scortisoara sa nu-ti mai pice mucul:)) Sanatate multa!%%-

  • sunt de acord cu ce a zis pissi-mic!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.