Mizeria de la medicul de familie

Fix acum o lună aterizam pe tărîmuri mioritice pentru cîteva zile de stres, nicidecum de vacanţă. Super Mamaee nu prea mai e în forma debordantă de aici, astfel fiind nevoie de două zile doctoriceşti. În drumurile fără sfîrşit de la un cabinet la altul, am ajuns într-un final şi la cel al medicului de familie, unde a trebuit să stăm circa o oră şi jumătate pînă să intrăm înăuntru. Şi asta în condiţiile în care am fost prima oară la ora 14, era coadă, intru să dau bineţe (că deh, mă ştie că-s plecat în diaspora), îi spun că sînt cu Super Mamaee în maşină şi-mi zice să revin la ora 17.

Plecăm de acolo, ne mai învîrtim prin zonă cu nişte activităţi cosmetice şi revin împreună cu Super Mamaia mea de 91 de ani la medicul de familie, fix la ora 17. Şi stăm, şi stăm, şi aşteptăm, înaintea noastră încă 4 persoane, dinăuntru nu iese nimeni (întotdeauna a fost aşa; mi-aduc aminte cum săraca Mama mergea şi stătea lună de lună cîteva ore la coadă ca să ia reţeta compensată pentru Super Mamaee, adică o hîrtie de căcat care se completa în 3 minute).
Stăm, şi stăm şi iar mai stăm… Iese cineva (slavă Ţie), intră următorul, mai stăm… În fine, aceeaşi labă, cert e că am intrat la ea la 18:20. A văzut-o pe Mamaee ce rău îi e, i-a luat tensiunea, o mică audiţie a plămînilor (desigur, nu poate face mai mult), i-a mai prescris ceva medicamente, ne-a dat reţeta compensată, a primit florile, banii şi am plecat. Tipic, nu?

Super Mamaee nu mai putea de oboseală. Toată ziulica o purtasem încoace şi-ncolo, şi ziua dinainte la fel. E gîrbovită după aproape un secol de viaţă şi atîtea probleme de sănătate. Îmi zice: “Nicuşor, nu vrei să mă duci pînă la baie?” Îi răspund: “Da, Mamaee, hai uşurel.” Şi merg încet cu ea (că nu mai poate merge singură) la toaleta de la cabinetul medicului de familie!!!
La budă n-am făcut poză, dar am făcut la chiuvetă. Pînă şi lu’ Super Mamaee i-a fost scîrbă.

Similar Posts:

Sexul din trust
Naicu Live

Comments 7

 • Este adevarat ca utilarea policlinicilor de la noi din tara lasa foarte mult de dorit,dar asta nu este vina medicilor de familie ci lipsei de fonduri alocate spre deosebire de alte tari in care s-au pompat bani mai mult decat aveau nevoie.Mai observ o usoara nemultumire cu privire la lunga asteptare la care ai fost obligat sa te supui nevoit ptr a ajunge in cabinetul medicului de familie.Parerea mea este cu totul alta…ar trebui sa-i fii recunoscator ca ai fost primit in aceeasi zi,daca bunicuta ta se simtea rau trebuia dusa la urgente,ptr asa ceva sunt facute,dupa care in urma unei programari sa ajungi la medicul de familie(cam asta este demersul in diaspora).Am sa-ti propun o chestie, sa vezi cat de bine sta sistemul de sanatate disporic cu privire la programari.Mergi la medicul de familie si spune-i ca ai o problema de sanatate si ai nevoie urgenta sa te vada un ” medic specialist” si sa- mi spui in cat timp ai primit programarea.Nu inteleg de ce denigrezi atat Romania?Eu de cate ori ajung acasa merg la medic ptr ca aici am fost ingenunchiata de sistemul lor.Tie iti pare normal ca ptr o radiografie la coloana vertebrala la o persoana careia i s-a pus diagnostic de hernie de disc sa astepti mai bine de 5 luni si inca nu a primit o programare nici pana in ziua de azi?Iti pare normal sa mergi la urgente cu un copil caruia abia i se mai tine un dintisor intr-o bucata de gingie si care nu poate dormi sau nu se poate hrani sa primeasca programare ptr extractie dupa 3 saptamani?si lista ar fi mult mai lunga numai ca nu are rost sa le aduc in discutie ca-mi fac nervi singura.Nu ti-as dori sa ajungi pe mana medicilor din “minunatele tinuturi diasporice” (asa cum lasi tu sa se inteleaga ca ar fi)

 • Ai înţeles total anapoda. Nu era o urgenţă ce aveam cu Mamaee, dar numai pentru faptul că are 91 de ani putea să o primească la ora stabilită. Vorbesc aici de puţin respect.
  Apoi, referitor la problemele din sistemul sanitar de aici (şi cu care ai avut de a face), cunosc despre ce e vorba, însă nu-mi dau cu părerea, neavînd “şansa” de a ajunge încă pe mîinile lor şi sper să nu fie nevoie.

 • “A văzut-o pe Mamaee ce rău îi e” prin asta ai lasat loc de inteles ca ar fi fost o urgenta,tinand cont,asa cum spui si tu ca are o varsta destul de inaintata si nu-si poate permite luxul de a sta ore in sir prin usile medicilor.Respect din partea medicilor trebuie sa avem toti indiferent de varsta,nationalitate sau pozitie sociala.Toti au drepturi egale.Chestia asta referitoare ca ar avea prioritate o femeie cu un copil in brate,femeia gravida,copii sau cei trecuti de o anumita varsta exista numai la noi.Iti garantez ca in Spania nu exista asa ceva.Astepti pana iti vine randul,asa cum este si normal, tinand cont de faptul ca daca te aflii acolo cu o problema ci nu ca ti-ar face placere.Sper ca nu te-am deranjat cu ceva,nu am avut intentia asta, si in final ii doresc atat bunicutei tale sa fie sanatoasa tun cat si si tie sa nu ajungi sa ai “sansa”de a ajunge pe manile “supermedicilor” de aici.

 • Doar n-oi fi atît de idiot încît să o duc la medicul de familie dacă e vorba de o urgenţă. Pentru asta s-au inventat ambulanţa şi UPU.

 • Arata foarte nasol !
  Macar doctorita era curata ?
  Poti sa-ti schimbi medicul de familie , daca actualul medic nu-ti mai place !

 • @magda: nu e adevarat, in canada cazurile grave, femeile gravide sau cu sugaci si batranii au prioritate… deci nu numai in ro
  eu intotdeauna astept la medic dupa categoriile de mai sus

 • @ romania inedit: Ca la orice doctor…

  Completare: şi la acest medic de familie este afişat că urgenţele, gravidele şi lăuzele au prioritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.