La restaurant (cazurile A şi B)

A) Mi se întîmplă a nu ştiu cîta oară aceeaşi întîmplare. Ies în oraş să mănînc ceva cu cîţiva colegi. Unii vin la început, alţii ajung după, nu contează, masa se întinde. Fiecare comandă ce vrea, se bea, se mănîncă, se vorbeşte, se fumează şi la sfîrşit se cere nota. Totalul se împarte egal la cîte persoane au fost la masă şi gata. Nu contează că ai mîncat o scoică şi ai băut o bere, în vreme ce alţii au băgat diferite delicatesuri fine pescăreşti înainte. Tu plăteşti cu pînă la 6 ori mai mult faţă de cît ai consumat. Super ofertă.

B) Pe de altă parte, vara trecută, în timpul unui popas de-o bere într-un sătuc din Pădurea Neagră, am văzut ceea ce se poate numi contrarul poveştii de mai sus. Un grup de 5 nemţoaice veterane de război au cerut nota care însuma două beri albe, un Pils, o cafea cu gheaţă şi un cappuccino. Niciuna nu avea mărunt şi au început să expună hîrtii de 20 şi 50 de euro. Chelneriţa, acea fiinţă mereu zîmbitoare şi amabilă oriunde în afara graniţelor patriei noastre, a dat răbdătoare fiecăreia restul şi toată lumea era fericită.

Întrebare de final: care dintre cele două cazuri de mai sus s-ar aplica cu succes în scumpa noastră românela?

Similar Posts:

Kapula Candles
Anunţ în limba română la Burj Dubai

Comments 8

 • Niciuna, macar.
  1. Niciodata nu ai sa vezi o gasca mare stransa in jurul unei mese de restaurant, care sa imparta jumi-juma o nota de consumatie. Toti vor invarti nota, sa vada cat au consumat si cum. Romanul e zgarcit, nene.
  2. Nu poate fi aplicabila. “Chelneriţa, acea fiinţă mereu zîmbitoare şi amabilă oriunde în afara graniţelor patriei noastre”- mai bine te scuipa decat sa dea restul la fiecare in parte.

 • oh da nu-mi aminti de chelnerite :)) am fost saptamana trecuta la stand-up comedy. un show incepea de la ora 20:00 si un altul de la 23:00. pentru ca ne-a placut primul spectacol ne-am hotarat sa stam si la al doilea. in concluzie, au fost doua facturi, ca deh, dupa fiecare show ti se aduce obligatoriu nota de plata. prima a fost de vreo 200 de lei parca si i-am lasat bacsis vreo 25 de lei. la a2a s-a intamplat sa avem fix banii pentru consumatie – si-acum ne gandeam daca sa platim cu cardul sau cash.am hotarat noi ca e tot aia. de fapt n-a fost tot aia. :)) de data asta am lasat bacsis vreo 2 lei ( nah, daca atat am mai avut – nu ne-am dat seama de la inceput ca o sa stam 5 ore). chelnerita i-a aruncat asa in scarba pe masa si l-a luat de mana pe un amic de-ai mei si l-a intrebat: ” nu v-a convenit ceva? pentru ca se lasa 10%” :))( foarte nervoasa si cu mult tupeu). raspunsul tipului: ” pai si daca plateam cu cardul ce faceati? opreati 10%?”.:))

 • Eu cand merg cu tati la un restaurant se intampla cate putin din ambele situatii . Adica fiecare foieste nota de plata , dar totusi sunt unii care dau mai mult decat au consumat .
  Acum nu stiu daca e normal ofere restul pentru fiecare in parte .

  Intr-adevar la cartea de credit e o problema cand platesti . De aceea in Italia(de exemplu) este inclus si bacsiul in nota de plata . Astfel se impoziteaza si acel venit .

 • La varianta A, vorbim de obiceiuri la spanioli. Inainte sa spunem ca romanii sunt zgarciti, sa facem o comparatie la nivelul de trai intre Romania si Spania. Probabil daca as fi vreun om de afaceri cu multi bani, nu as avea probleme daca ar trece bani de la mine. Dar avand in vedere ca sunt studenta si am “o GROAZA” de cheltuieli, nu vad de ce as plati supele si fripturile altora.
  Am iesit odata cu un grup de studenti din Spania care au procedat conform variantei A. Ei cand fac comanda, o fac la comun, adica: iau un platou cu legume si unul cu carne, apoi incep sa se infrupte toti din ele. Mie mi se pare foarte aiurea sa stau sa mananc din acelasi platou cu toata masa. Si studentii astia daca lasa bacsis un euro. Eu m-am socat putin, pt. ca in Romania mi-e rusine sa las si 10%, cat lasa orice om civilizat(de pe orice alta planeta, in afara de “planeta Romania”).
  In concluzie, nu agreez tipul asta de comanda la spanioli. Si mai au ei si alte obiceiuri tampe. Poate ne povestesti de barurile alea ale lor unde stau ca prostii in picioare o noapte si se uita pe pereti. Am inimerit intr-un astfel de bar chiar in centrul Madridului.

 • aici se lasa bacsisul (‘tip’) si cu cardul, de debit sau credit (platesti mai mult)iar daca nu vrei sa lasi, in general pt ca nu-ti mai ramane apoi ca sa-ti platesti facturile si nu pt ca esti tu al’dracu, oamenii sunt intelegatori si nu te arata nimeni cu degetul…

 • varianta A mi s-a intamplat si mie si nu e corect sa paltesti pt latii dar asa se intampla cand se iese in grup!!
  varianta b sunt de acord cu ce a zis sufletica !!!!1

 • Prima categoric… daca scoate fiecare persoana cate un milion, cred ca iti da si un sut ospatarul.

 • Da daca scoate fiecare cate un milion ca deh romanul e grandoman si nu mai primeste rest, nu credeti ca ospatarul pleaca fericit? Poate crede ca a primit tips :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.