Obsedat de corectitudine

Sînt obsedat de corectitudine. Chiar dacă ştiu că inerent mai apar greşeli şi pe la mine prin context, totuşi nu sînt strigătoare la cer. Pînă mai deunăzi aveam o problemă de punctuaţie pe care sper că am rezolvat-o de la sine. Era vorba de locul unde se pune punct la sfîrşitul propoziţiei cînd sînt ghilimele prin zonă. Înainte sau după?

De exemplu, cum este corect?
1. Dinu Lipatti a zis “Muzica e un lucru grav”. sau
2. Dinu Lipatti a zis “Muzica e un lucru grav.”

Al doilea calup este:
3. Mi-am cumpărat un accesoriu “must-have”. sau
4. Mi-am cumpărat un accesoriu “must-have.”

Estetic vorbind, sînt convins că varianta 3 este corectă, excluzînd-o pe a patra. Însă la primele două am încă un dubiu, deşi nu ştiu de ce înclin să cred că tot varianta cu punctul înăuntrul ghilimelelor e validă… Poate mă ajutaţi voi, cititorii mei fideli, cetăţenii cinstiţi, plătitorii de taxe şi impozite, contribuabilii români. De menţionat faptul că o a cincea variantă din start valabilă este “Muzica e un lucru grav.” (Dinu Lipatti)

De ce scriu cu î din i? Pentru că aşa-mi place, dar şi pentru considerentele veridice aduse de regretatul George Pruteanu. Totuşi nu a reuşit încă să mă convingă cu adoptarea scrierii fonetice a cuvintelor din engleză, precum şi a dispariţiei cratimei ce desparte cuvîntul original de articolul hotărît (de cele mai multe ori). Exemple: sit, badigard, maus etc. Voi folosi în continuare site, bodyguard sau mouse, plus articulările lor: site-ul, bodyguard-ul, mouse-ul. Uneori pot apărea şi unele fără cratimă. De obicei, apelez la o citire cît mai uşoară cu putinţă. Găsesc mai facil bodyguard-ul decît bodyguardul (sau badigardul), dar şi mai uşor supermarketul decît supermarket-ul. Deci este doar o chestiune vizuală. Şi nu-mi place sit/situl, pentru că nu vreau să ajungem ca spaniolii, de pildă, care pocesc toate denumirile din toate limbile pămîntului. Cel mai caraghios e cu engleza: Steven Spielberg este Estiven Espilberc. Shania Twain este Saneia Tuai. Will Smith este Uil Esmit. Burger King este Burher Ching. Renault este Renol. BMW este Bemeuve. Pepsi este Pefsi (peltic). FBI este Efebeii. Si lista poate continua. De ce românii sînt în stare să imite orice limbă din lume aproape la perfecţie (şi fără să se cunoască)? Neam de neamul lor n-a văzut atîta cultură cîtă zace în poporul nostru suprem…

Iar din ciclul Să muară duşmani mei, iată “agramaticalităţile” din trustul Intact.

www.antena1.ro

 

Similar Posts:

Drumul spre Rebra
Marea oftică

Comments 5

 • Salut! Problema asta cu ghilimelele si punctuatia ma roade si pe mine. Iata ce ne invata pe noi la scoala in SUA (vezi Rule 1): http://www.grammarbook.com/punctuation/quotes.asp
  Recunosc insa ca instinctul meu (romanesc, ce-i drept), ma face sa consider corecte variantele 1 & 3. Ei, acum ce sa zic, rule-ul e rule… 🙂

  P.S. A propos, simpatic blog!

 • Thanks, Vio. M-am convins în cele din urmă. Punctul ramîne în interiorul ghilimelor, deci onor variantei 2. Check this out:
  http://209.85.135.104/search?q=cache:LVAEOjxpr7IJ:www.cartea.info/revista/curseditare/6.html+punctul+inainte+sau+dupa+ghilimele&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro
  Trebuia să-mi ascult eu instinctul de la început. 🙂

  P.S.: It’s good to see you again.

 • M-am obisnuit repede sa scriu sunt, nu sint si tot asa, la fel cum am adoptat repede “nicio”, “niciun”, “niciunul”, “niciuna” in loc de varianta pe care o stiam toti (aparu o regula de curand).
  Cat despre ghilimele, stiam ca se pun inaintea punctului, adica dupa parerea mea, varianta 1 si 3 sunt ok. Dar nu te contrazic, depinde si de context, poate fi si ca tine.
  Si eu am o obsesie cu scrisul corect si taxez cel mai mult la cuvinte de-alea cu 2 liniute, acolo se greseste (trimite-mi-o, manca-o-ar mama etc.)

 • Finally, un om sanatos la cap! Intru totul de acord cu “i din i,” insa legat de ghilimele, cred ca ar fi variantele 1 si 4. In romana nu stiu exact sa zic, sincer sa fiu, insa citind si scriind foarte mult in engleza, am ajuns la concluzia, confirmata de mai multe surse, cum ca 4 e tru, si 3 nu e.

  …and another blog goes into my bookmarks… 😉

 • De acord cu ce sustii in articol, asa e. Foarte fain blog, salutari!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.