Festivalul Ţuicii

Weekend-ul trecut am fost la Serbările Toamnei de la Vălenii de Munte. Habar n-aveam că există aşa ceva, dar ştiam de Festivalul Ţuicii unde se adună fel de fel de producători din toată ţara, întrecîndu-se în pălinci pentru diferitele medalii de aur, argint sau bronz.

Mai sărăcăcioasă faţă de anii precedenţi (după spusele localnicilor), manifestaţia a fost una deplorabilă în care tradiţia strămoşească a ţuicarilor îmbrăcaţi în costume naţionale a fost înlocuită de standuri de şaorma, kürtös kalács, şosete, jucării din categoria kitsch-uri cu leduri şi alte zeci de grătare cărnoase.
Punctul de atracţie (cel puţin pentru mine) l-a reprezentat zona în care se comercializau ţuicile, brînzele şi pastramele. Toate erau întinse atît de neaoş, parcă emanînd mesajul “ne băgăm p#la în normele voastre europene!” Am gustat din toate cîte puţin şi am cumpărat ce-am crezut de cuviinţă. Apoi s-au decernat premiile pentru cea mai bună ţuică, ieşind cîştigător un om care şi-a dublat instantaneu preţul pe litru după ce şi-a pus diplomele la vezeală peste butoaiele de dud.

Per total, o labă întristată, nelipsită de cocalari şi nesimţire. Exemplul viu este un ţăran prost şi obtuz căruia i-am cerut un kürtös kalác simplu, fără nucă. Răspunsul atît de amabil a fost următorul: “Păi tu cine crezi că-ţi mai dă unul simplu la ora asta?” N-am apucat să-i reamintesc de fiinţe dragi lui precum mă-sa, că patroana l-a şi mustrat instantaneu cu două palme răsunătoare. Poate era chiar mă-sa în persoană, de-şi permitea asemenea intimităţi. Mai bine că a fost aşa, că făceam naibii vreo gafă.

pîsî: poze n-am făcut decît una şi aia la nimic.

Similar Posts:

Horo-scopul scuză mijloacele
De ce nu mai scriu pe blog

Comments 3

  • revin la ce spuneam in alt comentariu la ce ai scris educatia noastra lasa de dorit………

  • […] veni vorba de premii ar cam trebui să îl dau şi eu mai departe. Cadoul merge mai departe la Naicu (se ştie), Addamissia, rontziki, mihai (cado de ziua lui), rose (chiar dacă lipseşte cu […]

  • Yu.He told me that such a technique was pflsopeuurly employed by theofficers: “I was told by the officer who arrested me that a person from Leeds was servinga 15 year prison sentence for having a copy of the documentI had downloaded. What is the cause and effect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.