Despre dirijori

În lume există trei mari categorii de dirijori: cretini, buni şi mari.

a) Dirijorul cretin este ăla obsedat de muncă. Ţine toate repetiţiile, stresează orchestra pînă la limita oricărui bun-simţ şi repetă pînă la ultimul minut. Insistă cu filosofia lu’ peşte şi vine cu greşelile învăţate de acasă. Mai mult vorbeşte decît dirijează. Dacă dirijează, e bocciu rău. Dă tot felul de explicaţii ampulea, informaţii nefolositoare despre cum s-a compus piesa, pe unde se mai scărpina compozitorul cînd a scris-o etc. Nu ştie să dea din mîini, iar prezenţa lui încurcă şi e inutilă. Nu a aflat nici pînă-n ziua de azi că orchestra o să cînte în concert exact ca la prima repetiţie. Îţi vine să-i dai cu pupitru-n cap.
b) Dirijorul bun ţine şi el toate repetiţiile, dar le termină destul de repede. Nu e foarte insistent, stresant mai deloc, ba chiar îţi face plăcere să-l revezi şi să munceşti alături de el. Mai spune cîte-un banc, e cu zîmbetul pe buze tot timpul, amabil, ştie să lucreze cu orchestra. Face tot posibilul ca toată lumea să fie fericită şi să termine cît mai repede ca să meargă să mănînce.
c) Dirijorul mare este pe cale de dispariţie. Poate lucra pe îndelete, poate fi şi un pic stresant, poate să şi vorbească mult, poate să stea uneori pînă la ultimul minut, poate dirija şi prost… Într-un cuvînt, poate orice. Ceea ce-l absolvă de toate păcatele enumerate mai sus este un singur lucru: anulează o repetiţie. Iar pentru faptul că nu mai trebuie să vină la serviciu o dată în plus, toată lumea exclamă încîntată: “Ăştia-s marii dirijori!”

Similar Posts:

Care mai vrea să rîdă un pic ?
Din ce este alcătuit un cvartet de corzi ?

Comments 2

  • Just! Cunoastem sintagmele tutti-stice gen : “Pe asta cine draq l-a adus!?” , “Nu stie el sa dea cu bleaga, dar e baiat bun!” , ” Eh, asa, de-ar fi toti ca asta…!”

    Dar sincera sa fiu, in 2 ani de orchestra, destul de rar am spus… mai vreau! :p

  • Nu ma pricep, nu comentez.Dar,asa cum prezinti personajele,sunt de acord cu tine. Iti urez sa ai parte (in viata ta de muzician )numai de dirijori care sa te fascineze de felul cum lucreaza cu orchestra.In rest, numai bine iti urez%%-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.