Pa, bă !

Odinioară, pe la începuturile mele diasporice, a trebuit să vieţuiesc într-o cameră de hotel timp de o săptămînă cu un cetăţean spaniol. Poponarul Băiatul era un tip normal, la locul lui, care sforăia îngrozitor şi care m-a făcut să petrec două nopţi consecutive în holul de la recepţie cu leptoaca în braţe. În fine, nu despre asta e vorba, ci despre feluritele moduri de salut pe care le uzita mai ales cînd pleca. Să zicem că după micul dejun vroia să o zbughească prin oraş. Pleca şi venea peste 5 minute că uita ceva. Apoi iar pleca şi venea în juma de oră. Mai stătea un pic, apoi pleca să prînzească. Ne mai vedeam după prînz şi apoi seara la muncile agricole. De fiecare dată spiritu-i amabil îi dicta cîte un salut. Fie că pleca pentru două minute sau toată ziua, personajul nostru saluta.

La venire lucrurile sînt clare: “buenos dias” dimineaţa pînă la 12, “buenas tardes” de la 12 pînă pe la 8 seara şi apoi “buenas noches”. Pe lîngă astea, mai există şi “que tal” sau “que hay” în loc de bineţe. Însă la plecare e jale. De obicei, regula este folosirea cuvîntului “hasta” urmat de clipa în care este posibil să te reîntîlneşti cu persoana respectivă. De ex.: “hasta luego” se foloseşte ca “la revedere”, dar tradus mot-a-mot înseamnă “pe mai apoi”. “Hasta mañana” se foloseşte cînd te vezi mîine. “Hasta pronto” se foloseşte cînd urmează să te vezi curînd (în cîteva ore). “Hasta ahora” este întîlnit în situaţia cînd te vezi cu respectivul chiar şi peste cîteva minute. Dacă te vezi după-masă, îi spui “hasta la tarde”. Dacă te întîlneşti la un concert de pildă, se poate spune “hasta el concierto”. Şi tot aşa… “Adios” şi “ciao” sînt mai scurte şi mai la îndemînă, deşi se pot folosi laolaltă cu cele din gama “hasta…”, ca de exemplu: “adios, hasta luego”.

Replica aia terminatoare cu “hasta la vista, beibi” era gîndită încă de pe-atunci ca reclamă mascată la windows-ul ăsta de căcat.

Similar Posts:

Primiţi o idee de la alţii ?
Ca idee

Comments 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.