Ceva ce nu se va întîmpla niciodată în România

Acum vreo două luni să fie, mă plimbam în lumea mea. Atenţia-mi distributivă s-a focalizat brusc pe o pereche de abibaşi în formă de teneşi de la firma aia a cărei imagine sînt. De obicei nu caut ţoale în mod ostinat, dar cînd îmi sare ceva în ochi şi-mi place, acord o mai mare importanţă pe moment. Am intrat în magazinul respectiv, i-am probat, a fost dragoste la prima vedere, chiar şi la a doua, m-am dus la casă şi i-am achiziţionat.

Fericire mare pe căpăţîna mea şi mai ales pe picioarele-mi. Nu i-am purtat excesiv, cam de două ori pe săptămînă maxim. Cum mersul zilnic se poate măsura în centimetri parcurşi, era ca şi cum nu i-am purtat. Numai că, într-o zi stăteam eu picior peste picior şi îi admiram. Deodată văd o chestie pe interior ca şi cum ar fi fost murdari. Dau cu mîna să se ia. Nu se lua. Şi cînd colo ce era?

Se rupseseră chiar în locul unde se îndoaie piciorul. Şi dreptul, şi stîngul. Dezamăgire mare, înjurături interioare (eram într-un loc public aflat la aproximativ 11582 m) pentru faptul că m-am cam aruncat la bani. Finalmente, îmi fac sejurul nedorit în ţărişoară şi mă întorc în diaspora cu gîndul că ştiu eu că la Carrefour e un cizmar. Îi repară el.

Îmi fac curaj şi mă duc joia trecută la locul prestabilit, cu abibaşii în pungă. Îi arăt, îi vede, eram convins că poate rezolva el cumva (că e şi el meseriaş), dar mă dezamăgeşte pe loc. Că nu se poate, că sînt dezlipiţi, că trebuie material, că aşa ceva nu se poate repara. Cu alte cuvinte, pot s-o sug cu patos şi să le zic “adio”.

Eram trist, faţa-mi era inundată de lacrimi de sînge, nu mai ştiam ce să fac, eram disperat. Într-un exces de zel şi o clipă de inspiraţie, intru la magazinul sportiv de unde i-am cumpărat.

– Bună ziua. Am cumpărat de la dv. acum aproape două luni aceste încălţări şi uitaţi ce mi s-a întîmplat.  Se mai poate face ceva?
– Mai aveţi bonul? Sau măcar cutia?
– (noroc că le-am păstrat) Da, sînt acasă.
– Perfect, atunci putem să vi-i schimbăm. Doriţi acelaşi model sau vă uitaţi la altele?
– HA?????? Ştiu că perioada de probă e de 30 de zile şi deja a trecut.
– Nu contează, acesta este un defect de fabrică şi se schimbă. O secundă să vedem dacă îi avem pe stoc. Ce număr sînt?
– 11.
– […] Da, momentan nu îi avem, dar deja am făcut comandă, aşa că vă aşteptăm marţi după ora 3.
– Serios???? Şi dacă o să mi se întîmple acelaşi lucru cu ceilalţi?
– Vi-i schimbăm şi pe aceia. Dar e recomandabil să vă îndreptaţi atenţia spre alt model, ca să nu reveniţi ori de cîte ori se întîmplă lucrul acesta.

Am fost marţi după ora 3 şi i-am luat. Sînt noi şi frumoşi. Mi-au şi mulţumit şi m-au tratat de parcă eram regele în persoană la cumpărături în magazinul lor. Foarte amabili, cumsecade şi civilizaţi. Fără pic de dispreţ pe feţe, cu zîmbetul larg şi cu vocea caldă. Nu cu scîrbă, ifose, vomă şi muie ca în rromânia (că bine a preluat Cetin vorba asta).

La final, întreb acelaşi lucru ca la faza cînd mi-a înapoiat taximetristul telefonul uitat la el în maşină: PE CÎND ŞI ÎN ROMÂNIA TREBURI DIN ASTEA?

Similar Posts:

Cartierul piţipoancelor
San Miguel, ediţie limitată Málaga CF

Comments 8

 • Ma enervezi!! Iti facuse deja comanda???? Si daca se intampla la fel ti-i schimba si pe aia??! Pai eu mi-am luat niste balerini in aprilie si dupa o luna li s-a desprins talpa spre varf, iar apoi s-a dezlipit cu totul da´ nu am indraznit sa ma duc la magazin sa mi-i schimbe, ca ma asteptam la o intreaga discutie (oricum nu mai aveam bonul:D).
  Dupa faza cu mobilul, acum si asta, eu cred ca ma mut in Spania! :d

 • ei cu ei si noi cu noi ;))

 • De ce se intreaba frate toata lumea treaba asta?

  M-am plictisit de intrebari retorice. Va raspund io la toti:

  NEVER!!!!

  CLAR ENOUGH????? D’OHHHHH

 • Ai facut baie cu ei in piscina? 😀

 • Treaba asta se va întâmpla când o să ne civilizăm la nivel individual.

  Românii vor schimbări întotdeauna de la alții dar nu încep cu ei. Când un român îl vede pe altul că a parcat prost, parchează și el la fel.

  Toți vrem civilizație de parcă ar trebui să se coboare sfânta fantomă din cer și să ne scuipe pe toți cu ea.

 • Civilizatia tine si de modul de formare a unui popor, de mostenirea genetica, iar noi parem mai mult influentati de mentalitatea orientala din bazarele turcesti… Nu avem cum sa fim germani sau britanici, suntem noi si punct. 🙂

 • Frumos, frumos… asa te-au castigat de client.
  Poate ca atunci cand si romanii vor pune omul inaintea profitului, se va intampla asta… slabe sanse… ca e foame de bani, vorba lui Puya…

  Pies: foarte misto adibasii! 😉

 • Da da 😀 Sa ne scuipe pe totzi cu ea, clar. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.