Ce-ar zice Enescu dacă ar vedea astea ?

Aproape 85%* dintre instrumentiştii care fac parte din Orchestra Filarmonică George Enescu (OFGE) au făcut în sfîrşit o scrisorică adresată mai marilor din stat în care cer destituirea următorilor inculpaţi:
– Mandeal Cristian, dirijor, director general;
– Licareţ Nicolae, director artistic;
– Petrovici Anda, concert-maestru;
– contabila şefă.
Motivele sînt mult mai simple decît spune EVZ şi, în fond, se rezumă doar la unul singur: sclavagismul muzical. Mai ţineţi minte? Ce asemănare izbitoare!… Nu vă place sclavagism? E prea dur termenul? Preferaţi sintagma de comunism artistic? Nu e tot căcatul ăla?

Articolul din EVZ e finuţ, mult mai multe detalii conţine memoriul. În ziar nu se pomeneşte mai deloc de Licareţ, doar că se crede Mandeal cînd nu e pisica acasă. De Mandeal se face un pic mai mare caz (deh, funcţia), scoţîndu-l oarecum basma semicurată prin actul de bravură pe care l-a făcut, depunîndu-şi imediat demisia (a scris şi în Cotidianul despre asta şi s-a mai nimerit şi o reclamă la vin la marele fix; poza).

Capul de afiş îl ocupă concert-maestrul de sex feminin care reprezintă inamicul public nr. 1 al OFGE. Cîteva citate preţioase ale membrilor semnatari ai orchestrei conturează perfect profilul acesteia. Acţiunile sale însă îl desăvîrşesc. Bine-mi pare că s-a adus aminte de nume ca Ştefan Horvath sau Cosmin Bănică, doi violonişti extrem de talentaţi, cu o grămadă de premii internaţionale, care pur şi simplu nu au fost acceptaţi pe postul de concert-maestru secund, întocmai ca divei să nu-i fie ştirbită reputaţia. Adică lor de ce să le iasă mai bine staccato ca ei? Băieţii acum sînt bine merci pe acelaşi post la două orchestre prestigioase din Elveţia, unde trebuie să fii zmeu ca să ajung pe locurile alea. Aici erau boccii, în concepţia divei.

Nu ştiu cum erau inculpaţii sus-numiţi pe vremea cînd erau nişte oameni simpli, dar mă întreb eu în general la ora asta matinală:
a) De ce începe brusc oricine să-i fută în gură pe toţi ăştia mai mici, cum se vede cu curu’ pe un scaun fruntaş?
b) Se uită aşa de uşor perioada magică de lins între buci în stînga şi-n dreapta ca să ajungi în faţă?
c) E culeanu să nu mai fi dintr-odată prieten şi coleg, ci, din contră, duşman şi bulangiu?

* restul de ~15% prezintă simptome de pupincurism cronic sever cu lichid clar.

Similar Posts:

Astăzi e Ziua Internaţională a Muzicii
World's Greatest Musician

Comments 8

  • Draul meu ,din moment ce orchestra are “o relatie ” cu Cristian Mandeal de aproape 22 de ani si nici nu vrea sa auda de vreun dialog cu acesta, poate ca o sti si ea ce o sti.In ceea ce priveste izmenitul asta de Paleologu, nu cred ca o sa rezolve mare lucru in favoarea instrumentistilor.Nu te mira sa auzi ca tot ei vor plati pretul acestei razvratiri lasandu-se cu concedieri si penalizari ca si asa castiga ei destul de “bine”.Personal, nu-mi place in mod special Cristian Mandeal.Eu il vad altfel pe omul cu care toti acei oameni minunati care sunt instrumentistii trebuie sa faca un TOT.Dar, cum eu nu fac parte din aceasta lume a muzicii imi dau cu parerea ca un simplu spectator.Poate ca este mai bine ca esti cu altii, departe de casa si de ai tai dar, respectat si pretuit la justa ta valoare. Parerea mea.Ce ar fi spus Enescu despre acest fapt? Probabil ca nu s-ar fi mirat foarte mult deoarece face parte din neamul romanesc.Altfel, nu stiu daca Enescu a trait astfel de situatii tinand cont ca a avut “plaja” de actiune cand aici cand la Paris si la Curte era adulat.Ca simplu om, ca facand parte din aceasta bransa, poate ca ar fi fost scarbit. Poate. Scuza-mi comentariul atat de lung. :d Numai bine iti urez si nu mai pune la suflet toate mojiciile si mizeriile din Romania.:)P. S. Nu este o diferenta prea mare acum fata de vremea comunista. Politicul vegheaza si acum si misuna peste tot, pe rand, din 4 in 4 ani.

  • ti-am lasat un raspuns pe celalalt blog.

  • Nu se va schimba nimic.

  • probabil ca insusi enescu, daca ar fi dat concurs pentru postul de concert-maestru, ar fi luat-o in barba de la madam petrovici! mare noroc ca a trait pe vremea monarhiei…
    si eu care ma intrebam de ce horvath, a carui fana inraita am fost, nu are o cariera de succes in romania… ca sa nu mai pomenesc de acel concurs pentru vioara stradivarius la care, vai, ce surpriza, s-a prezentat un singur concurent! penibil.

  • au dat-o afara pe anda? ce tare!!! ma duc sa beau pentru acest eveniment, u made my night 😀 maine citesc si memoriul lor 😉

  • Draga mea Octavia, n-au dat-o afara…speram inca! Doar ca intrebata fiind de Opritoiu, ce are de spus in apararea ei, stimata Doamna Petrovici a catadicsit sa raspunda printr-o simpla strambatura (asemeni celei pe care o face Cornel Dinu in momentul in care este salutat…naicu you know the story:). Asta e viata, au venit si cu tricouri inscriptionate cu mesajul “Noi suntem Filarmonica”, Mandeal a dat in jos la Ceaikovski a patra si n-a intrat nimeni, rezumandu-se sa-i mustruluiasca prin sintagma “Veti fi penalizati!” Asta e …vedem ce se va intampla….

  • Bai, grija cu “veti”, ca mandeal nu vorbeste cu cratimi in plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.