ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum s-a votat în turul I la Málaga

Dacă vă gîndeaţi că la Málaga nu au fost probleme în ceea ce priveşte organizarea şi buna desfăşurare a primului tur al scrutinului pentru desemnarea preşedintelui României, vă înşelaţi amarnic. La fel ca şi în alte metropole europene de unde am aflat cu toţii deja ce s-a întîmplat, şi în orăşelul aflat în sudul Spaniei problemele nu au contenit.

Imediat după ce m-am trezit de dimineaţă, mi-am făcut o cafea şi am pornit televizorul să aflu ultimele informaţii referitoare la prezenţa la vot în România. Era deja ora 10 şi mai mult de 6% dintre votanţi deja îşi exprimaseră opţiunea. De afară încă nu se auzea nimic. Abia pe la prînz au început să apară veştile, cea mai picantă fiind aceea în care însuşi Ion Ţiriac s-a urcat în avionul personal ca să vină la Bucureşti să voteze pentru că la Paris nu a putut. Iar mai departe ştim cu toţii ce s-a petrecut: Londra, München, Madrid, Viena etc.

Atunci au început să se contureze primele temeri cu privire la Málaga, concretizate în întrebări de genul “o fi coadă şi aici?”, “oare cîţi s-or fi dus la vot?”, “ce-o fi acolo?”, “cît om aştepta să votăm?”, întrebări al căror răspuns nu-l puteam afla decît mergînd la faţa locului.Odată ajunşi acolo am dat de prima problemă: locul de parcare. Secţia de votare din Málaga a fost amplasată în holul sediului Arhivei Municipale aflate fix în centrul oraşului, într-o zonă de trafic cu o mare afluenţă. În zonă există doar cîteva locuri de parcare situate fix la botul calului pe care le poţi număra pe degete şi acelea rezervate pentru maşini oficiale, aprovizionare şi alte drăcovenii. Restul ori sînt mai departe cu cîţiva zeci de metri, ori în parcări publice situate la două-trei minute de mers pe jos şi care costă bani. Noroc că duminica se poate parca oriunde, nefiind zi lucrătoare. Ghinionul a făcut să nu găsesc loc fix în dreptul intrării în clădire, ci 20 de metri mai în faţă, lucru care uneori te poate face să-ţi blestemi zilele în România.

Coadă la secţia de votare din Málaga - Spania. ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014O altă problemă cu care ne-am confruntat în momentul în care am întors capul către clădirea unde se afla secţia de votare a fost că la coadă nu era absolut nimeni afară. Ne-am gîndit în primă instanţă că am greşit locul, fapt infirmat de colile A4 aflate pe zidul clădirii pe care scria SECŢIA DE VOTARE 226 MÁLAGA şi ORAR VOTARE 7:00 – 21:00.

Sectia de votare 226 Malaga SpaniaAm zis că sutele de români veniţi să voteze s-or afla deja înăuntru. Cu toate astea am conchis că e timp suficient de o ţigară pînă mai apar şi nişte prieteni pe care-i aşteptam să vină şi ei la vot. Era undeva pe la ora 17.

Ne-am izbit mai apoi de o altă problemă. Prietenii întîrziau, aşa că am decis să intrăm să vedem despre ce e vorba. După un hol mic am dat de un hol mare unde era o masă la care se aflau trei români care completau declaraţiile pe proprie răspundere. Am intrat în camera unde se afla secţia de votare. Acolo am dat de o altă problemă: nu era absolut nimeni la coadă. Revoltător! La masă se aflau trei funcţionari şi un supervizor. Ne-au dat declaraţiile să le completăm, fiind atît de amabili încît ne-au împrumutat şi un pix pe care ne-au rugat să îl returnăm imediat după ce completăm formularele, de frica probabil a hoţilor de pixuri atît de răspîndiţi în sudul Spaniei.

Problemele însă nu s-au oprit aici. Între timp au ajuns şi prietenii, iar după ce fiecare a terminat de completat formularul, am intrat la vot, moment în care proasta organizare şi-a spus din nou cuvîntul, în sensul că m-am pus la coadă ultimul, lăsîndu-i în faţă pe ei. M-am pomenit subit la o coadă formată din trei persoane, lucru inadmisibil chiar şi pentru domnul Ţiriac.

Am intrat într-una din cele şase cabine de vot amplasate acolo, am ştampilat, am ieşit şi am introdus buletinul de vot în urnă. Am mai aşteptat încă 10-15 secunde pînă cînd am semnat că am votat şi mi s-a înapoiat cartea de identitate. Apoi am salutat şi am plecat.

Tot acest proces ar fi putut dura în condiţii normale cam două minute, ceea ce chiar s-a şi întîmplat.

Şi dacă nu era de ajuns, problemele nu s-au încheiat aici. Imediat după ce am ieşit la aer, nimeni nu ştia încotro s-o ia, că dacă să bem bere sau cafea, că dacă să mîncăm sau nu, fapte ce constituie o încălcare gravă a constituţiei astenice/atletice a fiecăruia la momentul respectiv.

Pînă la ora 16 votaseră 325 de români la Málaga, iar pînă la 17:30 puţin sub 400.

Prin urmare, pentru o mai bună desfăşurare a turului al doilea din 16 noiembrie, comunitatea românilor aflată în Málaga cere în mod expres Ministerului român al Afacerilor Externe următoarele:
– amplasarea unor măsuţe la intrarea în Arhiva Municipală unde să stai ca tot românul la terasă în aşteptarea altor compatrioţi;
– suplimentarea cu încă a cel puţin două secţii de votare în localitate, una dintre ele aflîndu-se în casa natală a pictorului Pablo Picasso şi cealaltă într-un mall la alegerea MAE;
– marcarea corespunzătoare a secţiilor de votare cu caractere Verdana Bold şi nu cu Times New Roman, pentru o mai bună vizibilitate (opţional coală de hîrtie mărimea A3);
– amplasarea la intrarea în secţiile de votare a unui grătar cu mici şi bere;
– deschiderea unui magazin Mega Image în incinta fiecărei secţii de votare;
– o şaorma gratis #cudetoate de la Dristor Kebab pentru fiecare vot suplimentar exprimat;
– organizarea unor concerte de muzică de petrecere în holul Arhivei Municipale, casei natale a lui Picasso şi mall-ului respectiv cu invitaţi de renume mondial, precum: Florin S., Nicolae G., Adrian C.M. şi alţii;
– mărirea timpului de votare prin trimiterea a 75% din numărul ştampilelor de vot la Paris, Londra sau în alte metropole în care nu prezenţa la vot constituie o problemă, ci chiar exercitarea acestuia.
– posibilitatea de a-ţi putea face cîte un selfie cu membrii comisiei de votare, precum şi cu urna voturilor.

Iar dacă pe 16 noiembrie mergeţi la vot şi e coadă, haideţi la Málaga! Aici e nu e coadă niciodată, avem formulare, ştampile, cabine de vot, mai avem şi soare, plajă, şi vreme frumoasă, avem di tăti pentru tăţi. Şi mai ales mă aveţi pe mine, mereu la dispoziţia voastră cu cele mai proaspete ştiri din diaspora.

Deocamdată acestea au fost informaţiile. Vom reveni cu detalii de îndată ce le vom avea. Dăm legătura în studio înapoi la Bucureşti.

Similar Posts:

Cum am rămas prost de trei ori într-o singură zi
Strigător la cer! O aeronavă a companiei Blue Air a ajuns mai devreme la destinaţie

Comments 2

  • mare bataie de joc a fost cu declaratiile alea anti-frauda pe proria raspundere. sunt inutile ai nevoie doar de CNP pentru a depista votul multiplu

  • Ma uimeste prostia unora, lumea chiar nu-si da seama cat de fals e zambetul ala a lui Ponta. Nu ca Iohannis e in inger dar nu se ascunde la fel de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.