Ăştia sînt copiii din ziua de azi

Sărbătoarea de 1 iunie o vedeam prin ochii altora. Cadouri scumpe, pixuri cu gel, acuarele Herlitz, caiete frumos colorate, ghiozdane mari cu multe buzunare, adidaşi noi de mers la şcoală. Cam asta primeau mai toţi copiii din jurul meu de ziua noastră internaţională. Pentru că nu prea eram eu un copil de bani gata, ci mai degrabă gata cu banii, mă mulţumeam cu mai puţin. Mi-aduc aminte de un 1 iunie cînd am avut nu ştiu ce manifestaţie cu şcoala nu mai ştiu pe unde. Acolo mi-au pus în piept o bucăţică rotundă de hîrtie pe post de insignă (cam în genul dimensiunilor hîrtiuţei de pe ciocolata Martinel), cu desenul lui Donald pe ea. În partea de jos scria 1 iunie şi era înfiptă în cămaşă cu ajutorul unui ac de gămălie. La plecare am întrebat dacă pot să rămîn cu insigna în piept, mi s-a spus că da, ba chiar puteam s-o iau acasă. Nu vă puteţi închipui cît de fericit am fost în ziua aia şi ce mîndru eram de cadoul primit.

Azi copiii nu se mai bucură ca pe vremuri la o vată pe băţ sau un pahar de Sprite. Nu scapi fără un Playstation 3 sau un Wii, calculatoare, leptocuri şi alte drăcovenii scumpe-al naibii care le iau minţile. Şi dacă nu le iei, încep şi se fîscănesc, se rîzgîie, ţipă, urlă, fac ca toţi dracii, îşi înjură părinţii ca la emisiunea aia cretină de la Prima, sparg vaze, geamuri prin casă, aruncă de pereţi cu primul lucru care le iese în cale şi unii ameninţă chiar că se sinucid. Şi mai zici că educaţia nu se face cu bîta… Eh, ăştia sînt copiii din ziua de azi.

credit foto

Similar Posts:

Cum anii schimbă omul
Testament

Comments 8

 • Deşi nu am şi nu pot să-mi spun o părere bazată pe propria experienţă, cred totuşi că educaţia cu răsfăţ nu este educaţie.

  Nu zic să-l baţi dar nici limita peste care treci când ajungi în răsfăţ nu-i de bine.

 • Bună dup-amiaza, Naicu! Şi, pentru c-ăsta-i prezentul, oare cum va arăta prezentul viitor al copilului meu, de exemplu, şi al celor de vârsta mea, să zicem? Dacă acum trebuie pseudo-mulţumiţi cu adidaşi hils, mâine poate un leptoc cu tastatură poleită, platinată, poimâine… cu ce?
  Întâiul iunie să-ţi păstreze inima de copil mereu. (*)
  Numai bine.

  P.S. Mulţumesc. 🙂
  P.P.S: Cât de fain că pot să pun tot felul de zâmbilici ciudaţi.

 • Hmm…depinde foarte mult de parinti.De exemplu, ai mei au vrut sa se mute la tara, ca sa ne ofere mie si fratelui meu, un cadru mult mai linistit, mai sigur si mai distractiv decat orasul. Sincer asa a fost. Cele mai bune momente nu au fost cele de la bunici, cand mergeam la bloc si in casa incremeneam, ci cele de acasa. Bunicii stiau oricum sa se revanseze prin alte moduri.
  Mi se pare cea mai mare prostie sa-i inveti cu tehnologia inca din fasa.Parca nu au timp…
  Pana una alta, prieteni, ganditi-va bine inainte sa faceti un copil.:))

 • Copii din ziua de azi nu trebuiesc rasfatati pentru ca se suie pe tine. La propriu. E ca un sef din ala de la reclama cu Golden Brau de-l cari in spate tot timpul. Nu-l multumesti niciodata. Si da, noi eram multumiti pe vremea noastra cu o ciocolata din aia Rom si nu mai faceam nazuri.

  Astazi am mers prin Carrefour sa ii iau ceva lu’ var-miu si era una cu fie-sa si facea aia ca toti dracii prin magazin ca de ce nu i-a luat si papusa nush care. Dupa ce carutul era plin numai cu jucarii. Pai cum sa nu-i dai una peste bot unui astfel de copil? Sau poate nu copilul e vinovat, dar ma-sa era tare proasta. Copilul avea la 8-9 ani si sa vezi ce plangeea.

 • Frati-miu a cerut BMX, il cere de cand a inceput anul scolar. Il va primi la sfarsitul anului, in functie de media obtinuta, iar plata lui se va face cu banii stransi din alocatie.

  Deci, cum ziceam, depinde de educatie!

 • @Ada Banuiesc ca tu esti cea care merge sa il cumpere :))

 • Nu e vina noastra ! + nu toti suntem rasfatati eu am primit 5 lei si cam atat cu 1 iunie 2009 :))

 • Ai mare dreptate in ceea ce scrii.cand eram noi copii erau alte timpuri ,imi aduc aminte cu placere de acele momente.Generatiile din ziua de astazi sunt schimbate complet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.